Tohumluk Buğday Çeşitleri

Tohumluk buğday çeşitleri, buğday ülkemizde ve dünyada da en çok tüketilen besindir. Ana yiyeceğimiz olan ekmek başta olmak üzere bir çok alanda da kullanılmaktadır. Buğday kullanıldıkları alanlara göre çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ve bu çeşitli buğdaylar yine çeşitli tohumluk buğday olarak da değişiklik göstermektedir. Buğday bir çok alanda kullanılmaktadır. Örneğin; ekmek yapımında, pasta ve benzeri ürünlerin yapımında, bisküvi yapımında, tüketilen bir çok abur cubur yapımında, bazı içeceklerin yapımında, makarna yapımında ve benzeri bir çok alanda buğdaydan yapılan un kullanılmaktadır.

tohumluk-bugday-cesitleri-min

Tohumluk Buğday Çeşitleri

  • Gelibolu buğday tohumu: Oldukça verimli olan bir buğday tohumudur. Kılçıklı ve beyaz başaklı tohum çeşididir. Soğuklara dayanıklı bir çeşittir. Uzun, dik ve yarı eğik görünümlü başakları vardır. Başak’ın boyu yaklaşık 90 cm civarıdır. Orta iri taneli kırmızı renkli ve sert bir tohum yapısına sahiptir.
  • Pehlivan buğday tohumu: Kılçıksız ve beyaz başaklı buğday tohumudur. Uzun başaklı, dik yapılı başakları vardır. Başak’ın boyu yaklaşık 100 cm civarındadır. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Oldukça verimli buğday çeşididir.
  • Flamura buğday tohumu: Kılçıklı ve beyaz başaklı tohum çeşididir. Uzun ve yarı eğik başakları vardır. Başak’ın boyu yaklaşık 95 cm civarıdır. Kırmızı renkli ve sert bir tohum yapısına sahiptir. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Oldukça verimli buğday çeşididir.
    Bereket buğday tohumu: Kılçıksız ve kırmızı başaklı buğday tohumudur. Uzun başaklı, yarı eğik yapılı başaklara sahiptir. Başak’ın boyu yaklaşık 105 cm civarındadır. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Oldukça verimli buğday çeşididir.
  • Selimiye buğday tohumu: Kılçıksız ve kırmızı başaklı buğday tohumudur. Uzun başaklı, dik yapılı başaklara sahiptir. Başak’ın boyu yaklaşık 100 cm civarındadır. Soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Kırmızı renkli, iri taneli sert ve yarı sert taneleri vardır. Verim potansiyeli oldukça iyidir.
  • Glosa buğday tohumu: Beyaz başaklı ve kılçıklı yapıya sahiptir. Orta boylu ve yatmaya karşı dayanıklıdır. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Taneleri kırmızıdır ve diğer buğdaylara karşı başaklanma zamanı erkendir.
  • Kızıltan buğday tohumu: Kahverengi başaklı ve kılçıklı yapıya sahiptir. Orta-uzun ve dik başaklı, sağlam saplıdır. Soğuğa ve kışa dayanıklıdır. Yüksek verime sahiptir. Makarnalık olarak üretilmektedir.
  • Altındane buğday tohumu: Beyaz başaklı, beyaz taneli ve kılçıklıdır. Başak’ın boyu yaklaşık 100 cm civarındadır. Yatmaya karşı dayanıklıdır. Verimi iyidir.
  • Aglika buğday tohumu: Kılçıksız ve beyaz başaklı buğday tohumudur. Başak’ın boyu yaklaşık 95 cm civarıdır. Çok iri taneli, kırmızı renkli ve yarı sert ve sert yapılıdır. Yüksek verimlidir. Soğuğa ve dona karşı dayanıklıdır. Kök hastalıklarına karşı dayanıklıdır. Kahverengi pasa karşıda dayanıklıdır. Fakat diğer paslara karşı dayanıklı değildir.
  • Merilin buğday tohumu: Kılçıklı ve beyaz uzun başaklı buğday çeşididir. Başak’ın boyu yaklaşık 90 cm civarıdır. Tanesi iri, sert yapılı ve kırmızı renklidir. Yatmaya karşı dayanıklıdır. Soğuğa ve dona karşı dayanıklıdır. Oldukça verimlidir. Hastalıklara karşı mükemmel dayanıklıdır.
TOP
× How can I help you?